Moja octa ma już ponad 210kkm, na wiosne chyba trzeba będzie podjechać na korektę co by było w papierach, myslicie że 110kkm jak na 2006r styknie? :lol:
nowe przepisy - koniec kręcenia liczników?
Zwiń
X
-
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
-
-
Z tego co można przeczytać spisywanie stanu licznika przy przeglądzie to wstęp...
Prowadzone są prace nad przepisami zgodnie z którymi z urzędu będą ścigane osoby dopuszczające się cofania liczników w pojazdach mechanicznych w celu osiągnięcia korzyści majątkowych... więc raczej już nie będzie to czyn o małej szkodliwości społecznej... :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PieTrzaKDopóki ludzie patrzą na auta z przebiegami >200kkm jak na szroty dopóty będzie kręcenie liczników w takiej czy innej formie.
Komentarz
-
-
w 2009 sprzedawałem octavie 1 tdi z 2006 roku kupiona w pl pierwszy właściciel lakier nigdzie nie dotknięty bezwypadek serwisowana przebieg 50tysużywane weekendami i czasem gdzies dalej
to ludzie nie chcieli kupić bo licznik kręcony. To wszystko jest nie normalne przez tych pajacy co krecą liczniki normalny użytkownik auta nie może sprzedać! co mnie bardziej rozbraja ??? wszyscy chcą igłe nówke sztuke 4letnią jak z salonu, wybrzydzają , ciekaw jestem jak wyglądają auta tych co wybrzydzają jak chcą je sprzedać tez mają takie igły jak chcą kupic??
http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001z urzędu będą ścigane osoby dopuszczające się cofania liczników w pojazdach mechanicznych w celu osiągnięcia korzyści majątkowych...
Chyba, że karany będzie sam fakt dokonania zmian w liczniku. I to by było jakieś rozwiązanie
Ale zaraz pojawi się pytanie, "czy jak przekręcę licznik koledze, bo mnie prosił, to będzie to takie samo przestępstwo jak skręcenie liczników w 30 autach?" W ten sposób zaczną się pojawiać luki w przepisach. Tak jak z interpretacją "ilość narkotyku na potrzeby własne - tzn ile, 1 skręt, 10gramów", a co to są te potrzeby własne?".O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Wrzucę do tego ogródka kamyszek od siebie:
Ciekawa kwestia np. przy VW Polo, Seacie Cordobie MK1, Peugeocie 406 i paru innych o których pewnie nie wiem.
Po 300tyś.km. w tych autach na licznikach pojawia się wartość "0" i licznik bije od nowa. Znika coprawda napis "total" (w VW i Seacie) albo pojawia się dziwna kreseczka (w Peugeocie). Diagności pewnie o tym wiedzą, ale już widzę jaką burę może usiłować zrobić Janusz, który mając ponad 3 stówki w swojej Polówce, dowie się że do rejestru będzie miał wpisane nie 1234km. przebiegu, tylko 301234km.
"Panie no jak to kur.a, przecież na blacie mam 1234km. przejechane :!: :evil: "
...i za cholerę nie będzie dał sobie przetłumaczyć, a diagnostę też stawia to w niezręcznej sytuacji. Niby do rejestru wpisuje przebieg oryginalny, ale nie tożsamy ze wskazaniami z licznika. Jak do tego podejść :?:
Dla mnie wtajemniczonych filmiki poglądowe:
VW i Seat - http://www.youtube.com/watch?v=wXFq2hAV1fQ
Peugeot 406 - http://www.youtube.com/watch?v=J6bpt8aKzW0Artur
Komentarz
-
-
bzyq_74, widziałem kiedyś na żywo Peugeota 406, który miał koło 350000km. przebiegu i rzeczywiście na zegarze widniała ta kreska i 50000km.+
Kiedyś w temacie o największych przebiegach głośno się zastanawiałem, po co taki zabieg, żeby skalować elektroniczny licznik do przebiegu 300000km. zamiast puścić go do pełengo miliona. Czy to oszczędność na jednej wiązce doprowadzonej do pierwszej cyfry i przez to niemożność wyświetlenia czwórki z przodu :?:
Tak jak w tych dziadowskich zegarkach za 8zł. z połowy lat 90, które wyświetlały poza godziną jedynie sekudnik i datę, a jak się wyjęło baterię i spojrzało przy dobrym naświetleniu to widać było, brakowało tam w ogóle wiązki, umożliwiającej wyświetlenie np. "4" z przodu, ale to zegarek za 8zł więc nie było takiej konieczności. Licznik kilometrów w aucie to nie zegarek za 8zł. powinien wyświetlać wszystkie liczby w każdym polu. Nie mam pojęcia po co takie hopsztosy, ale po mojemu, to poważna gafa i dziadowanie...Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Ale zaraz pojawi się pytanie, "czy jak przekręcę licznik koledze, bo mnie prosił, to będzie to takie samo przestępstwo jak skręcenie liczników w 30 autach?" W ten sposób zaczną się pojawiać luki w przepisach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76I ci co kupią kręcony samochód
niby czemu nie ci co sprzedają niekręcone auto?
no bo idąc dalej zgodnie z koncepcją kolegi kylo76, - sprzedajesz niekręcone auto, nabywca skręca licznik, jedzie na przegląd i ... kto ma problemy?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Problem tych co kupią kręcone auto wynika z tego, że kupili skręcony samochód, przepraszam za skrót myślowy, który spowodował zamieszanie.
Nie jestem prawnikiem, ale idąc tym tropem, to nabywca auta ze skręconym licznikiem jest w posiadaniu przedmiotu będącego dowodem przestępstwa, więc dochodząc swych praw nie może w tym czasie rozporządzać swoim mieniem, a w ogóle to takie auto chyba powinno stać na parkingu depozytowym do czasu ekspertyzy, która wcale nie musi być "od ręki". Więc może być tak, że dochodzenie swoich praw przez oszukaną osobę będzie dla niej nieopłacalne.
Chyba jednak za daleko te dywagacje zaszły (chociaż znając ułomność naszych prawodawców i prawa wszystko jest możliwe).O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdysprzedajesz niekręcone auto, nabywca skręca licznik, jedzie na przegląd i ... kto ma problemy?
Zamieszczone przez kylo76"czy jak przekręcę licznik koledze, bo mnie prosił, to będzie to takie samo przestępstwo jak skręcenie liczników w 30 autach?"
A jak komuś ukradniesz np. aparat fotograficzny bo poprosił cię o to kolega, to ciebie zgarną za kradzież a kolegę za nakłanianie do kradzieży... (może dostaniecie wyrok w zawiasach). A jak ktoś kradł wielokrotnie to wiadomo... kilka latek.
Jeżeli będą przewidziane sankcje prawne za kręcenie licznika to od odpowiedzialności za to raczej nie uciekniesz.
Miejmy tylko nadzieje ze nasi wspaniali prawodawcy nie będą tworzyć tych przepisów na zasadzie - (my chcieliśmy dobrze, to nie nasza wina że tak wyszło ) lecz skorzystają z już sprawdzonych rozwiązań z innych państw.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft2001 rok
Ori ksiazka, taka sliczna ze, az trzeba jechac ogladnac
Obrazek
Zeby podrabiac ksiazke to trzeba wiedziec jeszcze jak, a nie zrobic pieczatki, kupic czysta ksiazke i ja powypelniac i wpisac kilka zwrotow z translatora, co to niby zostalo wymienione w aucie.
Książka modelowo zrobiona - nawet wlepa z VINem została wydrukowana na domowej drukarce i wklejona jak mniemam na klej biurowy do książki serwisowej - sprzedający został wyśmianyi się zawinęliśmy do domu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001kylo76 może małe porównanie... które mi się nasunęło...
Ja piszę o czymś innym. Załóżmy że mam wiedzę i umiejętności jak to zrobić. Przyjeżdża kolega i prosi o przekręcenie licznika w aucie. Więc kręcę, a co on z nim zrobi to jego sprawa. Więc czy popełniłem przestępstwo? Jeśli przepisy będą klarowne i przestępstwem będzie sam fakt ingerencji w licznik - przestępstwo. A jeśli nie to jest pole do popisu dla prawników.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76kradzież jest kradzieżą
Zamieszczone przez kylo76Jeśli przepisy będą klarowne i przestępstwem będzie sam fakt ingerencji w licznik - przestępstwo.
Pożyjemy...zobaczymy...
Komentarz
-
Komentarz